A Contemporary White Residence In Lebanon: The Courtowers by Hashim Sarkis Studios

International architectural firm Hashim Sarkis Studios designed The Courtowers, a contemporary residence located in Aamchit, Lebanon and completed in 2016.



“The site slopes west towards the Mediterranean, its angle allowing for embedding the houses in the landscape in such a way that the front is open to the view and breeze whereas the other sides of the house are protected by earth. Each house consists of a double-layer wall that retains the earth from the east and slopes with the land north and south.” – Hashim Sarkis Studios



“The framing/retaining wall is doubled to create insulation and service passage against the soil’s humidity and to draw in cool air into the house. The double perimeter wall also works as a structure and is used for all the services of the house, leaving the ground floor open. A courtyard is inserted in the back to enhance cross ventilation and create a microclimate in the extreme days of summer and winter.” – Hashim Sarkis Studios


“A tower that houses the bedrooms is placed at the southeastern side of the courtyard to provide shading. It works as a chimney to release the heat from the courtyard and the bedrooms. The stair and bathrooms are located at the east and south side to provide a thermal mass against the summer heat while the northwest corner is completely clear of structure, turning the bedrooms into balconies when the windows are open. The combination of the courtyard and tower produces a new house typology that is used with degrees of variation on the site as the development grows around its common facilities and the sea.” – Hashim Sarkis Studios




Read More…

Related Posts